Se alla

Motion: Cykelväg

Motion: KF 2020 Uppdatera kommunens cykelplan och prioritera cykelväg Teckomatorp – Norrvidinge - Kävlinge

Bakgrund
2013 tog Region Skåne fram en cykelplan som innehåller förslag på cykelväg mellan Teckomatorp – Norrvidinge. Cykelplanen ingår även som en del i den regionala transportinfrastrukturen. Som ett regionalt stråk beskriver man Lund- Kävlinge – Södervidinge- Norrvidinge- Teckomatorp – Svalöv. Cykelvägen Lund – Kävlinge har färdigställts. En cykelväg mellan Teckomatorp – Svalöv finns redan.
Svalövs kommun beslutade om en kommunal cykelplan i april 2014. Det är nu snart 7 år sedan. Mycket har hänt sedan dess. Utvecklingen påverkar de prioriteringar som gjordes för 7 år sedan.
Skapa bra förutsättningar för företag och ett bra boende på landsbygden. I Regionens sammanfattning av landsbygdsanalysen har man graderat sträckan Teckomatorp – Norrvidinge som mellangradering. Med tanke på en stor företagsetablering i Norrvidinge, med för närvarande 300 anställda, och en plan för 600 borde man kunna höja graderingen till hög. Graderingarna som går att välja mellan är låg, mellan eller hög. När cykelplanen färdigställdes fanns inte företaget. Det är viktigt med bra infrastruktur för att stödja företagen på landsbygden.

Miljön.
De boende tar bilen för sina ärenden. Skolbarnen åker buss. Det är otryggt att cykla på väg 1190 mellan Norrvidinge och Teckomatorp. Anställda på företaget måste ha tillgång till bil för att komma till jobbet. Det är mellan 3 och 5 km till Teckomatorp från Norrvidinge vilket bl.a. för skolbarnen kan vara bra avstånd för att cykla till skolan.

Efterhand som Elcykeln etablerar sig så finns det skäl att anta att önskan att kunna cykla till och från sitt jobb och på sin fritid kommer att utvecklas så att även personer med lite längre sträcka till sin destination kan komma att välja sin cykel som färdmedel i stället för bilen. Detta kommer efterhand att ställa allt högre krav på säkra cykelvägar.

Teckomatorp – Norrvidinge – Kävlinge.
Teckomatorp och Kävlinge har bra anslutningar med både tåg och buss. Man bör därför binda ihop dessa orter, för ett attraktivt boende, möjligheter till jobb och ett bra fritidsliv. I framtiden bör man tillföra buss på sträckan.

Cykelvägens placering.
En cykelväg kan anläggas parallellt med järnvägen. Söderut kan en sådan sträckning ansluta
till befintlig cykelväg från Södervidinge till Kävlinge.

Därför föreslår Liberalerna att
● Att Cykelplanen snarast får genomgå en uppdatering
● I samband en uppdatering prioriteras en cykelväg mellan Teckomatorp och Kävlinge
via Norrvidinge som hög.
● En tidsplan för den uppdaterade cykelplanen utarbetas tillsammans med Trafikverket.

Annelie Frykholm
Håkan Sträng
Rune Olsson
Johan Holgersson
Sara B Selberg
Torbjörn Ekelund