Se alla

Arbetsmarknad

Alla måste bidra efter förmåga.

– Individen skall växa.

Om vi skall ha råd med att ge alla ett skäligt liv så måste alla hjälpa till. Att kräva motprestation för att få socialbidrag är att bry sig. Att känna att man bidrar till samhällets arbete är första steget mot egen försörjning.

Alla har inte samma utbildningsnivå. Det måste finnas jobb även för de som inte har skolutbildning och examen. Det måste finnas jobb som är enkla att få där alla får möjlighet att bidra, oavsett förutsättningar. Så kallade ”enkla jobb” behöver inte vara enkla att utföra, men de är enkla att få.

Våra lärare behöver till exempel stöd för att hinna utföra sitt jobb. Att kopiera papper, vara rastvakt, förbereda lektionssalar med mera kan utföras av en lärarassistent. Då får läraren mer tid att förbereda det pedagogiska arbetet. Läraren får fokusera på att hålla bra lektioner. När man väl får ett jobb så måste det löna sig att arbeta i stället för att få bidrag. Vi måste också särskilt fokusera på och stoppa de som fuskar sig till bidrag. Tyvärr förekommer detta då och då. Att stoppa bidragsfusk gör att vi får större resurser att hjälpa fler till en egen försörjning. De som vill höja sin kompetens, eller byta karriär till ett område med fler lediga jobb skall kunna göra detta. Kommunala vuxenskolan måste byggas ut och kunna ta emot fler elever.

Vi Liberaler i Svalöv vill:

  • Motprestation efter förmåga för att få socialbidrag skall införas.
  • Så många människor som möjligt skall utvecklas mot egen försörjning.
  • Fler ”enkla jobb” i kommunen. Till exempel Förskoleassistenter.
  • Svalövs gymnasium skall fokusera på program som kan ge jobb.
  • Komvux skall byggas ut så att fler kan växla karriär under sitt arbetsliv.
  • Det skall löna sig att arbeta i stället för att få bidrag.
  • Stoppa välfärdsfusket.