Se alla

Kommunalt ansvar

En kommun måste styras

– Liberalerna har lång erfarenhet av att styra Svalövs kommun

Sedan valet 2010 har Liberalerna tagit ansvar för att kommunen ska ha ett fungerande styre. Under 7 år tog Liberalerna ansvar i ett styre bestående av Moderaterna, Socialdemokraterna och Liberalerna. 2017 valde Socialdemokraterna att lämna detta styre i förtid.

Efter valet 2018 tog Liberalerna ansvar för kommunen genom att ingå i en Allians med Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Våren 2019 beslutade Centerpartiet att lämna detta styre och kommunen hamnade åter i en politisk kris. I kommunen formades då två konstellationer. Å ena sidan inledde Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ samtal om att styra Svalövs kommun. Detta gjorde också Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Mandatmässigt hade inget av dessa alernativ egen majoritet i Svalövs kommunfullmäktige. Det var endast ett mandat som skilde dessa två alternativ åt. Oavsett konstellation hamnade Liberalerna i en vågmästarroll i kommunfullmäktige. Läget var mycket problematiskt.

Då Socialdemokraterna efter förhandlingar meddelade att de inte lyckats få ihop ett fungerande styre för kommunen så tog Liberalerna i den svåra situationen ansvar och ställde sig utanför dessa två grupper, men garanterade att ge stöd åt en budget för kommunen under förutsättning att vi fick inflytande. På detta sätt undveks ett kommunalt omval och kommunen har kunnat styras sedan våren 2019.

Liberalerna tar ansvar och är beredda att tala med alla för att styrningen av kommunen skall fungera. Nu har kommunens ekonomi stabiliserats. Många liberala förslag har kunnat genomföras trots att Liberalerna stått utanför styret, samtidigt som vi inte gett vika på våra liberala grundvärderingar. Oavsett utgång av valet i september kommer Liberalerna även i fortsättningen att vara beredda att tala med alla och ta ansvar för att kommunen skall få ett fungerande styre. Oavsett om vi ingår i detta styre, eller om vi står utanför. Kommunens bästa är det viktigaste.

För Liberalerna är ansvarstagande lika självklart som våra liberala värderingar!