Se alla

Låt marknadskrafterna hjälpa vårt elsystem

Motion: D119 - Landsmötet 2021

Det nordiska elsystemet, likt omvärldens, är i kraftig förändring. Planerbar kraftproduktion blir en allt mindre del av systemet då mer intermittenta kraftkällor som vind och sol tar större plats. Norden med sin stora tillgång på kärnkraft och vattenkraft har goda chanser att hantera dessa förändringar men inte utan utmaningar. En varierande kraftproduktion tillsammans med en varierande förbrukning kan resultera i ett kraftigt varierande timpris på el över ett och samma dygn. Allt enligt marknadskrafternas grundprincip av tillgång och efterfrågan.

Prisskillnaden kan bli än större om överföringsförmågan i stamnätet dessutom når sitt max. Det vill säga: dyra timmar kan bli ännu dyrare i t.ex. södra Sverige. I grunden är ett varierande elpris bra, det är en konsekvens av en fungerande avreglerad marknad som i viss mån balanserar sig själv. Men i takt med att efterfrågan på el ökar och produktionen övergår till mer av intermittenta kraftslag måste marknadens inbyggda reglerförmågor utvecklas med behoven.

Lösningen på vår energiförsörjning är inte en enkel ”quick-fix” utan en palett av tjänster, åtgärder och kraftslag. Om konsumenter, privatpersoner som företag till exempel skulle flytta sin konsumtion ifrån dyra till billigare timmar skulle de förutom att spara pengar också hjälpa systemet att hantera en varierande kraftproduktion. Till exempel producera varmvatten, ladda bilen på billigare timmar (billigare timmar = timmar med mycket el tillgängligt) i stället för i dag helt slumpmässigt. Elpriset i elområdet SE4 kan variera från 0 till 3 kronor per kilowattimme (ibland högre och även negativt). Men att flytta last från en timma då elen kostar 70 öre till en timma för 30 öre upplevs i dag inte så lönsamt för kunden, eftersom varje kilowattimme i dag beskattas med en punktskatt på 35,60 öre (exklusive moms). En kilowattimme kan därmed aldrig bli billigare än 35,60 öre även om själva elen den timman kostar 0 öre per kilowattimme. Hade skatten däremot varit procentuell skulle skatt och moms fungera som en hävarm för att göra billiga timmar ”billiga” och dyrare timmar dyrare. Incitamentet för att skifta last ifrån höglasttimmar (dyra timmar) till låglasttimmar skulle då öka och konsumenter skulle genom sitt förändrade beteende då förutom att sänka sina elkostnader även hjälpa systemet att reglera last efter produktion.

Förslag till landsmötesbeslut:
1. att Liberalerna ska initiera en skatteutredning som kan visa på hur energiskattens punktutformning kan ersättas med procentuell beskattning i syfta att ta tillvara och främja ett mer aktivt energianvändande.

Håkan Sträng
Liberalerna i Svalöv