Se alla

Svalövs gymnasiums högskoleförberedande program måste utvecklas. Inte avvecklas.

Motion KF 2022

Lördag 22 januari 2022

Bakgrund
Svalövs Gymnasium erbjuder sedan många år utbildning på högskoleförberedande program. Skolan erbjuder både ett Samhällsvetarprogram och ett Naturvetarprogram. Dessa program har haft relativt få sökande och utbildningen har integrerats med andra utbildningar på skolan för att använda skolans resurser så effektivt som möjligt. Skolan har tillämpat en, för gymnasieutbildningar, ovanlig utbildningsmetod, som har flera likheter med en högskoleutbildning. Detta sätt att utbilda erbjuds inte på de flesta andra lärosäten i Skåne. Metoden har på ett förtjänstfullt sätt förberett eleverna för en kommande högskole- eller universitetsutbildning.

Fritt val inom gymnasieskolan i Skåne är hotat. Stora risker för Svalövs kommun. I Skåne tillämpas fritt sök inom gymnasieskolan. Detta har möjliggjorts genom ett avtal mellan Skånes samtliga kommuner. Avtalet medger elever från Svalöv att söka plats på gymnasieutbildning i tex Lund eller Helsingborg. Utan detta avtal måste Svalövs kommun söka bilaterala, eller andra, avtal direkt med andra kommuner, alternativt själv erbjuda gymnasieutbildning enligt vad som fastslås i lag. Det är nu tillsatt en arbetsgrupp inom kommunförbundet Skånes Kommuner. Det har förekommit diskussioner om radikala
förändringar inom det fria söket, på ett sådant sätt att nuvarande avtal sägs upp. Ett sådant resultat av arbetsgruppens arbete får stora konsekvenser för gymnasieeleverna i Svalövs kommun. Därför måste kommunen redan nu säkerställa att vi har kompetens för att kunna hantera alla utvecklingar av detta arbete. Att i detta läge helt avbryta utbilningen på de högskoleförberedande programmen vore oklokt och riskfyllt.

Utbildningen på de högskoleförberedande programmen på Svalövs gymnasium fungerar mycket bra. Utveckla i stället för avveckla. Den unika, integrerade metoden att genomföra den teoretiska utbildningen på Svalövs gymnasium har varit, och är framgångsrik. Trots det låga antalet elever genomförs en högkvalitativ och kostnadseffektiv utbildning på skolan. Det vore oklokt att avveckla detta. I stället bör kraft läggas på rekrytering och utveckling. Att undersöka möjligheten att komplettera Samhällsvetar- och Naturvetarprogrammen med tex. ett program med inriktning på ekonomi vore en bättre väg att gå, än att avveckla det framgångsrika koncept skolan utvecklat under många år.

Egna högskoleförberedande program ger Svalöv rådighet över kostnaderna Gymnasieutbildning innebär stora kostnader för kommunen. Att själv anordna utbildning ger kommunen större rådighet vad avser de kostnader som uppkommer. Programpriset Svalöv betalar baseras antigen på priset på de program kommunen själv anordnar, eller om egen utbildning saknas, på den så kallade Riksprislistan. Så länge Svalövs kommun själv anordnar program bibehåller kommunen rådighet över kostnadsutvecklingen. Denna kontroll är viktig att värna.

Synergin mellan de högskoleförberedande programmen, Komvux och de yrkesförberedande programmen har beskrivits vid upprepade tillfällen. Genom att styra lärarresurserna på ett klokt sätt kan Svalövs Gymnasium merutnyttja lärarresurser till både de högskoleförberedande programmen, så väl som till de praktiska programmen och, i hög grad, till Komvux. Att avveckla de högskoleförberedande programmen skulle riskera att också påverka Komvux på Svalövs gymnasium på ett negativt sätt. Hög kvalitet på Komvux är avgörande för att erbjuda medborgare en möjlighet till både komplettering av redan erhållen utbildning, så väl som möjlighet till karriärväxling lite senare i livet. För att klara detta med hög kvalitet spelar de högskoleförberedande programmen en viktig roll.

Det är dags att börja förbereda för nästa steg. I stället för att avveckla de högskoleförberedande programmen är det nu dags att stärka dessa. Ett första steg ar att klarlägga hur dessa skall utvecklas. Möjligheten till en bräddning av utbildningsmöjligheterna med fler högskoleförberedande program bör undersökas. Därefter bör en plan skapas för utveckling som bör innehålla en långsiktig plan för rekrytering av nya elever. Planen bör också innehålla planering för hur Svalöv skall agera i det fall avtalet om fritt sök i Skåne skulle utvecklas negativt för Svalövs kommun.

Därför föreslår Liberalerna att
Kommunfullmäktige uppdrar till Bildningsnämnden att besluta om att genomföra analys av
hur Svalövs Gymnasium kan utveckla de högskoleförberedande programmen, i enlighet med
vad som anges ovan.
I ett senare steg skall Bildningsnämnden, i enlighet med analysen, besluta om en plan för hur
denna utveckling skall verkställas.

Torbjörn Ekelund