Se alla

Snabbutred om kommunen kan ge extra stöd till avgångselever i grundskolan

Motion KF 2021

Måndag 12 april 2021

Bakgrund
För ett drygt år sedan slog pandemin till med kraft i hela Sverige. Effekterna är nu kända. Allt ifrån avlidna, till långtidssjuka är direkta och påtagliga effekter av detta hemska virus. Men pandemin riskerar också att ge långsiktiga negativa effekter. Inte minst för de skolelever som just nu är i full färd med att lägga grunden för hela sitt liv, genom ett idogt arbete med att bli godkända med sin grundskola. Vi vet hur viktigt det är att våra unga kan fortsätta sin utbildning på gymnasienivå. För de elever som i sommar lämnar grundskolan, har detta skolår inte varit som alla andra. Det har präglats av en skolgång som påverkats av pandemin. Vi har fortfarande chans att reparera en del av effekterna genom att göra allt vi kan för att se till att så många som möjligt, ändå kan ta nästa viktiga steg i sitt liv. En utbildning på gymnasienivå.

Vår grannkommun Landskrona provar en ny metod
Landskrona stad har tagit fram ett koncept för att erbjuda extra undervisningstid under sommaren. Eftersom många planerat för att sommarjobba erbjuds den som deltar i sommarundervisningen förlorad sommarjobbsinkomst, samma ekonomiska ersättning som om man deltar i kommunens feriepraktik. Syftet med detta ovanliga grepp är att ge ungdomarna en chans att göra denna komplettering utan att för den sakens skull bli helt utan den inkomst som en feriepraktik skulle kunna ge.

Svalöv bör i vart fall skyndsamt undersöka om vi kan göra något liknande
Ovanliga tider kräver ovanliga metoder och snabbt agerande. Av denna anledning anser vi Liberaler att Svalövs kommun bör vända på varje sten för att undersöka vad vi kan göra för denna ”pandemigeneration”. Vi förstår att det kan finnas många utmaningar att lösa för att förverkliga detta, men vi måste i vart fall försöka. Självklart påverkar detta ekonomin. Det är också en fråga om vi kan mobilisera de lärarresurser som krävs. Om detta vet vi i princip inget. Men vi bör snabbt försöka ta reda på om detta är möjligt och i så fall i vilkenomfattning.

Därför föreslår Liberalerna att
● Svalövs kommuns förvaltning snabbutreder om det finns möjligheter i vår kommun att
anordna en möjlighet för våra 9:or att komplettera utbildning inför sin
gymnasieutbildning på ett liknande sätt som Landskrona nu gör.
● Beslut i ärendet fattas så snart som möjligt och på lämpligaste sätt.

Torbjörn Ekelund